Delen

Dokter Cash geeft 5 tips tegen wanbetalers!

Elke ondernemer krijgt ermee te maken: wanbetalers. Klanten die hun factuur niet binnen de gemiddelde wettelijke termijn van 30 dagen betalen, we kennen ze allemaal. Je doet er best alles aan om ze toch op tijd te laten betalen, want een onbetaalde factuur is nadeliger voor je bedrijf dan je denkt …Een kleine rekensom die de grote gevolgen van onbetaalde facturen illustreert: je hebt een winstmarge van 3% en je wenst enkele onbetaalde facturen af te schrijven voor een totaalbedrag van € 6 500. Hoeveel extra omzet moet je dan draaien om break even te draaien? Het juiste antwoord is – jawel! – € 216 500. Bijna van je stoel gevallen? Mocht je een winstmarge realiseren van 10%, dan hoef je uiteraard "maar" € 65 000 extra omzet te genereren om het vorige verlies weg te werken.

Als ondernemer kan je nu dus perfect inschatten wat de echte impact van een onbetaald factuur is op je jaarcijfers; je winstmarge, hoogte van het af te schrijven factuur en de omzet die je jaarlijks realiseert plaatsen alles in het juiste perspectief.

Download 50 tips & tricks


Dokter Cash geeft je hieronder alvast nog vijf extra tips hoe wanbetalers te vermijden of hoe er correct mee om te gaan.

Tip 1: Screen prospecten en klanten

Een proactieve attitude kan je heel wat onbetaalde facturen besparen. Check de kredietwaardigheid van je prospecten vooraleer je met hen in zee gaat en dubbelcheck die van je klanten minstens elke zes maanden. Waar moet je zoal op letten? Hoe evolueert de omzet van het bedrijf en hoe staat het met de winst? Is er voldoende cash flow aanwezig om aan de huidige verplichtingen te voldoen? Enig negatief nieuws online te vinden met betrekking tot betalingen? Leg je oor even te luister bij collega ondernemers, samen kunnen jullie de zaak vast beter inschatten.

Tip 2: Iedereen gelijk voor de wet

Hanteer dezelfde betalingstermijn voor al je klanten. 30, 60 of 90 dagen? Wat jij verkiest, maar hou de termijn van je keuze aan en vermeld deze klaar en duidelijk op je factuur. Over facturen gesproken: zorg dat deze duidelijk zijn. Wat werd er wanneer gedaan/geleverd en voor hoeveel? Vergeet ook je professionele gegevens én die van je klant niet: naam, adres, BTW-nummer.

dokter-cash-geeft-5-tips-tegen-wanbetalers

Tip 3: Je credit management systeem

Een gedegen credit management heeft nood aan klaarheid en enkele simpele regels en gebruiken. Zorg dat je mensen op de hoogte zijn van die regels en ze rigoureus naleven.  Ook je verkopers hebben een belangrijke taak binnen het credit management, zij dienen de algemene voorwaarden goed toe te lichten en de potentiële klant/bestaande klanten op de betalingscondities te wijzen.

Tip 4: Bellen, bellen, bellen

Blijven je facturen onbetaald? Bel je debiteur dan vriendelijk maar kordaat op met de vraag waar de betaling blijft. “We hebben je factuur nooit gehad”, “De baas is er niet” of “We wachten op een belangrijke betaling” … Wimpel excuses af en stuur aan op een snelle betaling die je daarenboven nog eens aanhaalt via mail.

Tip 5: Beste wanbetaler …

Blijven je facturen – nog steeds – onbetaald? Haal dan je computer, printer en papier boven en stel een rappelbrief op. In die brief blijf je even vriendelijk en kordaat als tijdens het telefoongesprek. Vermeld in de brief wel een duidelijke deadline en handteken persoonlijk. Blijf opvolgen en stuur eventueel een tweede of een derde rappel uit, totdat het geld op je rekening staat.

Nog honger naar meer tips?

Nog 48 extra tips voor optimalisatie van jouw credit management vind je terug in de whitepaper die je hier nu gratis kunt downloaden.

Download de whitepaper met meer dan 50 tips

 

Patrick Van der Avert
Patrick Van der Avert

Senior Manager Marketing & Corporate Communication