De Atradius blog

Slimme kredietcontrole: Met deze tips bouw je je bedrijf veilig uit

Geschreven door Denis Biebuyck | 28 augustus 2024

Krediet geven of gunstige betalingscondities zijn een krachtig verkoopargument.

Bedrijven die krediet verlenen aan B2B-klanten, hebben vaak een concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die vooraf contant geld vragen. Het aanbieden van krediet betekent echter ook een risico op wanbetaling. Bedrijven die zichzelf met een kredietverzekering beschermen tegen onbetaalde facturen kunnen dit risico beperken en zelfs gebruiken om hun bedrijf uit te bouwen. Uit een recent onderzoek van Atradius blijkt dat verzekerde klanten hun bedrijf dubbel zo snel kunnen laten groeien dan een doorsnee bedrijf.

Naast het actief inzetten van kredietverzekering om betalingsrisico's te beperken, hanteren de meeste succesvolle bedrijven een proactieve aanpak bij het controleren en monitoren van hun klanten die op krediet betalen.

Hoe zet je als bedrijf zo’n systeem op van gedegen credit control en permanente monitoring? 5 belangrijke tips!
1. Verifieer of nieuwe klanten wel degelijk bestaan.

Voordat je bestellingen van een nieuwe klant aanneemt, doorloop je een checklist om eventuele onregelmatigheden aan het licht te brengen. Zaken waar je op moet letten zijn bijvoorbeeld hoe lang het bedrijf al bestaat? Wat is de rechtsvorm en komt die overeen met het type/omvang bedrijf dat je wordt voorgesteld?

2. Controleer regelmatig de financiële gezondheid van je klanten

Het is belangrijk om het betalingsgedrag van je klanten voortdurend in de gaten te houden, omdat de omstandigheden plots kunnen veranderen. Idealiter omvat dit ook het bekijken van hun financiële rekeningen, inclusief schuldniveaus, winst en cashflow. Mogelijke informatiebronnen zijn de lokale Kamer van Koophandel en externe gegevensleveranciers.

3. Vergaar inzichten in industriesectoren en marktrisico's

Gedetailleerde kennis van de sectoren en regio's waarin je klanten actief zijn, helpt je bedrijf met een nauwkeurige kredietbeoordeling. De prestaties van de sector en de economische vooruitzichten voor de markten worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals overheidsbeleid, consumentenvertrouwen en de veiligheid van de toeleveringsketen.

4. Hou nauwkeurig gegevens bij.

Door klantgegevens up-to-date te houden in een centrale database, verbeter je de communicatie en besluitvorming tussen je creditmanagement- en verkoopteams en voorkom je niet toegelaten wijzigingen. Door een nauwkeurige registratie van gemaakte afspraken verstuurt jouw bedrijf facturen foutloos, voert het de incasso-acties met de juiste aanpak uit en beheert geschillen efficiënter.

5. Betalingsgedrag bijhouden

Houd ook je boekhouding up-to-date zodat je weet welke klanten op tijd betalen en welke niet. Zo krijg je een beter inzicht in belangrijke prestatie-indicatoren zoals het aantal dagen uitstaande omzet (DSO) en beschik je over de informatie die je nodig hebt om snel te handelen om uitstaande vorderingen te innen. Het bijhouden van betalingsgedrag helpt je ook trends te identificeren en een klant in financiële problemen te herkennen voordat hij echt insolvent wordt.

Toegang tot professionele credit managementondersteuning.

Veel grotere bedrijven werken met een interne creditmanagementafdeling. Voor kmo’s kan het een hele uitdaging zijn om effectieve kredietbeoordelingen uit te voeren zonder broodnodige middelen van hun kernactiviteiten te onttrekken. Dit is waar uitbestede credit managementondersteuning het meest effectief kan zijn. Veel bedrijven maken gebruik van de sterke ondersteuning die een kredietverzekeringsmaatschappij op dit vlak biedt en beperken hiermee hun kredietrisico..

Gebruik maken van de uitgebreide middelen van een kredietverzekeraar

Een gerenommeerde internationale kredietverzekeraar heeft toegang tot diepgaande kennis en middelen. Dit zijn onder andere hoogopgeleide en ervaren underwriters die ter plaatse gevestigd zijn, de taal van de klant spreken, een goed inzicht hebben in de lokale markten, gebruiken en wettelijke vereisten en gespecialiseerd zijn in risicobeoordeling.

Kredietverzekeraars hebben ook toegang tot een reeks hulpmiddelen die het voortdurend monitoren van het klantenbestand van een klant mogelijk maken. Deze omvatten uitgebreide databases met informatie over miljoenen bedrijven over de hele wereld, compleet met classificatiesystemen voor debiteuren, waardoor bedrijven een evenwicht kunnen vinden tussen risico's en opportuniteiten om zo weloverwogen beslissingen te nemen. Een dergelijk systeem helpt je risico's te vermijden, zodat je jouw middelen kan richten op de groei van je bedrijf met klanten die hun facturen op tijd betalen en op het verkennen van nieuwe markten.

Het beperken van het kredietrisico is slechts één facet van de ondersteuning die een goede kredietverzekeraar biedt. Veel succesvolle bedrijven maken actief gebruik van de uitgebreide en gedetailleerde kennis van hun kredietverzekeraar om belangrijke en strategische verkoopbeslissingen te nemen.

Met hun wereldwijde aanwezigheid zijn kredietverzekeraars in staat om snel een bedrijf te onderzoeken, wat extra cruciaal is op plaatsen waar financiële rapporten niet gemakkelijk toegankelijk zijn. In een geavanceerde economie als Duitsland bijvoorbeeld, moeten alle bedrijven, ongeacht hun omvang, hun financiële rapporten online indienen, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn, terwijl ze opereren binnen een sterk rechtssysteem. Dit is echter in veel andere landen niet het geval. Een belangrijk verschil als je de kredietwaardigheid van een nieuwe prospect wil beoordelen, of als je bedrijf geld probeert terug te vorderen van een klant of nog verhaal zoekt in het geval van fraude.

Bovendien zal een kredietverzekeraar je bij achterstallige betalingen vaak helpen met incasso als onderdeel van je verzekering.

Tot slot brengt een kredietverzekeraar een zekere mate van onpartijdigheid met zich mee die de effectiviteit van het creditmanagementproces verbetert. Een onbevooroordeelde, niet sentimentele benadering geeft een realistisch beeld van de positie van een klant in de markt en zijn toekomstperspectieven. Dit kan je bedrijf helpen om oninbare vorderingen te vermijden en een solide klantenbestand op te bouwen.

Hoe begin je hier concreet aan?

Wil je jouw bedrijf beschermen tegen betalingsrisico's en tegelijkertijd kansen voor groei benutten? Zet dan een gedegen kredietmanagementsysteem op. Download onze whitepaper met meer dan 50 tips om je creditmanagement slim te stroomlijnen. Maak op deze manier gratis kennis met de expertise van kredietverzekeraar Atradius.

Of neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe een kredietverzekering je helpt om jouw bedrijf veilig uit te bouwen. We nodigen je uit om een kleine omweg te maken naar onze blog: ‘Kredietverzekering: Wat kost het?’. We zijn ervan overtuigd dat die vraag bijna als eerste in je opkomt. Dit artikel gaat hier diep en heel open op in. Handig ter voorbereiding van zo’n eerste gesprek.