Vraag het een ondernemer of CEO en hij of zij zal u vertellen dat het runnen van een bedrijf vol ups en downs zit. Neem nu het huidige ondernemingsklimaat: de wereld wordt geconfronteerd met een ongekende groei na een anderhalf jaar lange Corona-crisis. Na een decennialange expansie die abrupt tot stilstand kwam, kennen we nu weer een plotse periode met een snelle herstart.
Dit maakt dat bedrijven verwachten dat het aantal dubieuze debiteuren en insolventies in 2021 en tot eind 2022 zullen blijven stijgen. Het is niet verrassend dat alle soorten bedrijven, ongeacht hun grootte, sector of geografie, het als een enorme uitdaging zien om deze dikwijls ongeziene omstandigheden het hoofd te bieden. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle faillissementen terug te voeren is tot een minder permanent en performant kredietbeheer. Hieruit kan elke onderneming een les trekken: om de winst van uw onderneming veilig te stellen, is het essentieel om uw klanten goed te kennen. En om dat te doen, moet u periodiek de financiële gezondheid van uw klanten controleren.
De financiën van een klant analyseren verschaft gedetailleerde inzichten in hun activiteiten, waaronder hun marktprestaties ten opzichte van concurrenten, hun toekomst op lange termijn en hun vermogen om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Het beste moment om een financiële controle uit te voeren is tijdens het verkoopproces - vooraleer de relatie wordt geformaliseerd.
Begin met het onderzoeken van de basisgegevens, zoals de wettelijke naam en registratie van een bedrijf, om er zeker van te zijn dat u met een legitieme entiteit te maken hebt. Ga vervolgens over tot de financiële gegevens, zoals het handelsvolume van het bedrijf in verhouding tot zijn grootte, de prestaties van specifieke divisies waarmee uw bedrijf regelmatig zakendoet, en de betalingsgeschiedenis van het bedrijf om na te gaan of er in het verleden te laat werd betaald en of er sprake is van eventuele wanbetalingen. Dit helpt de betalingsvoorwaarden te bepalen - bijvoorbeeld of handelskrediet of contante betaling moet worden gebruikt - en moet de kans op dubieuze vorderingen behoorlijk helpen verminderen.
Als deze cruciale eerste stap bij het begin van een relatie werd gezet, is het even belangrijk om deze op te volgen met regelmatige tussentijdse controles. Want zelfs gevestigde bedrijven met een stevige staat van dienst kunnen in tijden van extreme economische stress moeite hebben om hun leveranciers te betalen.
Door de financiële controle regelmatig uit te voeren - idealiter minstens telkens wanneer een bedrijf zijn jaarrekening publiceert - kunnen knipperlichten opduiken, zoals wanneer een bedrijf te veel schulden maakt, te vaak van leverancier wisselt of leveranciers onder druk zet om hun kredietlimieten te verlengen, wat allemaal tekenen van overbelasting kunnen zijn. Financiële controles zullen ook eventuele winstwaarschuwingen of wijzigingen in boekhoudprocedures aan het licht brengen die een wezenlijke invloed kunnen hebben op hun betalingspraktijken.
Ondernemingen hebben ook baat bij periodieke controles omdat deze het mogelijk maken de algemene reputatie van een klant, zijn praktijken in de directiekamer en de achtergronden van het topmanagement te onderzoeken, die allemaal in de loop van de tijd en tijdens een natuurlijke bedrijfscyclus kunnen veranderen.
Ongetwijfeld kan het uitvoeren van periodieke financiële controles op elke klant/debiteur een behoorlijke tijdsinvestering vergen. Maar het is een taak die u best niet negeert.
Weet dat professionele kredietverzekeraars u kunnen helpen deze cruciale verantwoordelijkheid op zich te nemen, doordat u hun diepgaande kennis van markten en klantengedrag kan aanwenden om uw klantenbestand nauwlettend en permanent in het oog te houden, zal u zich in alle vrijheid kunnen concentreren op de verdere veilige groei van uw onderneming.