Delen

Wat met fraude? Herkennen én uw voorzorgen nemen

De kans dat u in de bedrijfswereld met fraude te maken krijgt, is jammer genoeg niet onbestaande – en het gebeurt op elk niveau. Onder fraude verstaan we alle gevallen waarbij iemand probeert geld aan een bedrijf te ontfutselen. Een gewaarschuwd bedrijf is er twee waard. Lees hier voor welke vormen van fraude u zoal op uw hoede moet zijn.

Wat is interne fraude?

Wanneer iemand binnen het bedrijf geld verduistert, spreken we over interne fraude. Deze parapluterm dekt heel wat soorten inkoopfraude, corruptie en omkoping. Maar ook een incorrecte voorstelling van de financiële toestand van de firma valt onder de noemer ‘interne fraude’. Deze vorm van fraude levert niet alleen materiële en financiële schade op. Het emotionele aspect is evenmin niet te verwaarlozen (denk alleen maar aan het cruciale feit dat het vertrouwen geschaad is).

Hot topic: internetfraude

Internetfraude is niet meer uit het nieuws weg te denken, en ook dit type fraude neemt allerlei vormen aan.

  • Fake president fraud

Fraudeurs nemen een valse identiteit aan en overtuigen een werknemer om voor zijn of haar leidinggevende een spoedbetaling te doen aan een derde partij voor een zogezegde achterstallige betaling of een dringende bestelling. Door de snelheid waarmee alles moet gebeuren, worden standaardprocedures niet gevolgd, waardoor ook de vaste controlemechanismes uitvallen.

  • Phishing

Bij phishing worden surfers nietsvermoedend naar een valse (bank)website gelokt, waar ze inloggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord of de gegevens van hun kredietkaart. Deze gegevens komen zo in handen van fraudeurs terecht, met alle mogelijke gevolgen van dien.

  • Vervalste facturen

Tot slot komen eveneens vervalste facturen vaak voor. Oplichters vervangen het bankrekeningnummer van het bedrijf in kwestie door hun eigen rekeningnummer.

Bovendien is het opletten geblazen voor cybercrimes. Ransomware (software die gegevens blokkeert en ‘losgeld’ eist om ze weer vrij te geven), cryptolockers (die bestanden versleutelen en/of verloren doen gaan) en malware (een verzamelnaam voor allerlei schadelijke software) kunnen uw bedrijf danig in de problemen brengen.

Wat kunt u zelf ondernemen?

Gelukkig kunt u zelf heel wat ondernemen om het risico op fraude te beperken.

  • Creëer bewustzijn op de werkvloer: zorg dat medewerkers zich de gewoonte eigen maken om factuurnummers te dubbelchecken en om phisingmails te herkennen.
  • Investeer in gedegen netwerkbeveiliging.
  • Automatiseer zoveel mogelijk processen.
  • Wees alert voor signalen zoals een werknemer die niet transparant communiceert, of die niet volgens protocollen handelt.
Patrick Van der Avert
Patrick Van der Avert

Senior Manager Marketing & Corporate Communication