Delen

Kasplanning & cash flow: een handige “how-to”

Als bedrijf hecht u natuurlijk het nodige belang aan uw vermogen. Maar de beschikbaarheid van uw geld, of uw cashflow, staat welllicht nóg hoger op uw prioriteitenlijst. En dat is volkomen terecht, want liquiditeitsproblemen zijn oorzaak nummer één waardoor bedrijven failliet gaan. Gelukkig kunt u met een correcte kasplanning uw financieringsbehoeften bepalen en zo heel wat problemen voorkomen.

Download hier de whitepaper

Kasplanning in een notendop

Een kasplanning – ook wel cashflowprognose of liquiditeitsprognose genoemd – geeft een helder beeld van hoeveel cash uw bedrijf nodig heeft of genereert op een bepaald moment. U neemt er uw maandelijkse inkomsten en uitgaven in op, zodat u het maandelijks kasoverschot of -tekort kunt berekenen. Meestal wordt dit voor een gans jaar gedaan.

Een kasplanning geeft het moment weer waarop u effectief uitgaven doet en waarop u inkomsten effectief ontvangt, wat ze meteen onderscheidt van een jaarrekening of begroting (die allebei uitgaan van het moment waarop een factuur wordt uitgeschreven of ontvangen). De tijd die tussen een uitgave en een inkomst zit, kan zo een mogelijke financieringsbehoefte weergeven.

Vaste versus variabele kosten/inkomsten

Klaar om zelf tot actie over te gaan? Lijst dan de inkomsten en uitgaven van de komende twaalf maanden op. Maak een goed onderscheid tussen vaste en variabele kosten, en vergeet kredieten/tegoeden aan klanten niet. Nadat u in elke maand de effectieve inkomsten en uitgaven hebt geplaatst, kunt u het overschot of het tekort berekenen. Stel het geheel eventueel visueel voor om er sneller grip op te krijgen. Geen idee waar te beginnen? Maak een retroactieve kasplanning op van het voorgaande jaar om het huidige of het toekomstige jaar goed te kunnen inschatten.

De ene maand is de andere niet

Het spreekt voor zich dat sommige maanden meer inkomsten of meer uitgaven genereren dan andere. Zo heeft u in december  bijvoorbeeld eindejaarspremies uit te betalen, terwijl de zomer gepaard gaat met vakantiegeld. Hoe beter u hiermee rekening houdt, hoe beter u zich hierop kunt voorbereiden.

En hoe plan je je post Dubieuze Debiteuren?

Uiteraard is deze post moeilijk te voorspellen maar weet dat je door het afsluiten van een kredietverzekering wel een oplossing ter hand hebt voor dit probleem: doordat de kredietverzekeraar je de zekerheid geeft dat je facturen betaald worden (ofwel door je klant ofwel finaal door de verzekeraar) kan je de premie eigenlijk zien als een vervangende kost voor je post dubieuze debiteuren. Dat je de ter beschikking gestelde tool tevens ook kan gebruiken om mooie prospecten te selecteren en je credit management verder te stroomlijnen is dan uiteraard weer mooi meegenomen.

Op zoek naar meer tips voor het stroomlijnen van uw credit management?

Download de whitepaper met meer dan 50 tips

Wil je hierover in gesprek gaan met één van onze specialisten?

Vul dan snel dit formulier in

 

Patrick Van der Avert
Patrick Van der Avert

Senior Manager Marketing & Corporate Communication