Delen

De belevenissen van Marc Presque, zaakvoerder van World Wide Import

Het pad van een zaakvoerder gaat niet altijd over rozen.

Valkuil 1: Analyse

Marc ‘Presque’ staat op het punt om na lang onderhandelen een ambitieus contract af te sluiten met een overzeese klant. Of toch bijna ... Ondanks een hogere prijs gaat het op de valreep naar een concurrent. Omwille van gunstigere betalingsvoorwaarden, dankzij een grondige kredietanalyse door de kredietverzekeraar. ‘Presque’ is teleurgesteld en furieus om dit zoveelste jammerlijk tijd- en geldverlies, al die moeite voor niks!  

Valkuil 2: Blind vertrouwen

Marc ‘Presque’ doet graag iets voor zijn klant, de relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. De afspraak staat al jaren: 30 dagen factuurdatum... De klant betaalt hem al jaren pas op 65 dagen. Maar ons kent ons en ‘Presque’ heeft het volste vertrouwen dat hij betaald wordt. Ook dat gaat al jaren zo.
En plots… na 90 dagen nog steeds geen geld, de cashflow komt onder druk te staan. Dit heeft ‘Presque’ niet voorzien. Na te lang wachten, verschillende telefoontjes en evenveel aanmaningen per mail, zit er niets anders op dan extern in actie te schieten. Wie in hemelsnaam heeft de knowhow om voor hem incasso te voeren in het land van de koper? En erger nog. Wat gaat dat kosten? Geen idee…met de dag neemt het risico toe dat hij helemaal kan fluiten naar zijn geld!

Valkuil 3: “Ik krijg van al mijn leveranciers krediet”

Marc ‘Presque’ laat zich niet meer vangen. Een nieuwe klant moet op voorhand betalen. Maar deze prospect krijgt van ‘al’ zijn leveranciers krediet. “En als het zo zit, ander en beter” zegt de koper… ‘Presque’ bezwijkt onder de druk. Met als gevolg een onbetaalde factuur die hij waarschijnlijk nooit zal recupereren.
Om dit verlies goed te maken zal hij nog maar eens een tandje bijsteken en opnieuw extra omzet proberen te draaien. Omzet waarvoor Marc ongetwijfeld extra risico's zal nemen. Risico's waartegen hij, moet hij toegeven, nauwelijks gewapend is...

Valkuil 4: Geen recente informatie of ‘Geen nieuws … is goed nieuws’?

Voor deze klant steekt Marc ‘Presque’ echt zijn handen in het vuur. Het is een keer wat later, maar hij is er gerust in, de betaling komt...al duurt het deze keer wel abnormaal lang.
Dan leest hij in de pers dat zijn klant failliet is. Een donderslag bij heldere hemel.
Dit had echt niemand kunnen zien aankomen, hier kan je je toch niet tegen wapenen?

Valkuil 5: Geen “insight information”

Marc ‘Presque’ heeft de gewoonte om regelmatig zijn voornaamste leveranciers en klanten in het buitenland te bezoeken. De pandemie beslist er anders over en Marc verliest zijn vinger aan de pols en heeft amper nog voeling met “de klant”. De mogelijkheid om in situ met je leverancier of klant te spreken is een waardevolle troef die hij nu zal moeten compenseren. Het belang en de solvabiliteit van zijn klant kunnen beoordelen, is nu een absolute must. Wie kan dit soort diensten aanbieden?

Valkuil 6: Gemiste kansen door gebrek aan informatie

Marc ‘Presque’ krijgt af en toe aanvragen van klanten met een deadline. Telkens opnieuw heeft hij blijkbaar te weinig tijd om gepast te reageren.
Hoe slagen zijn concurrenten er steeds tijdig in de nodige informatie te verzamelen over hun leveranciers, klanten, prospecten en zelfs concurrenten?  En hoe slagen ze erin om aan elk van hen passende betalingsvoorwaarden toe te kennen?

Valkuil 7: Onbekend = (on)bemind

Om zijn klantenportefeuille te diversifiëren, begint Marc te prospecteren binnen Europa. Verstandige keuze. Toch? Maar al snel krabbelt hij terug. Hij beschikt opnieuw niet over voldoende informatie over de kredietwaardigheid, laat staan over het betalingsgedrag van die prospecten. “Presque” haalt uiteindelijk ongewenste prospecten binnen, die hij vervolgens met moeite kan afwijzen.

Marc ‘Presque’ heeft zijn naam echt niet gestolen. Hij is de man van ‘bijna, maar nog niet helemaal’. Gelukkig heeft hij genoeg verstand en een gezonde dosis zakelijk inzicht om niet in zeven sloten tegelijk te lopen. Hij kan de groei van zijn onderneming handhaven, maar hij wil eindelijk gemoedsrust. De constante verantwoordelijkheid voor het bedrijf en zijn werknemers weegt zwaar. Zijn nachtrust lijdt eronder. Zonder bijkomende informatie weet hij niet met wie hij in zee gaat. Hij neemt duidelijk niet enkel goede klanten aan boord en zijn klantenportefeuille is instabiel. De idee om zijn transacties in te dekken wint terrein…

Wil jij niet in één van bovenstaande valkuilen trappen? Contacteer ons vrijblijvend.

Droom je van een veilige groei? Atradius is thuis in analyseren en adviseren en jij krijgt opnieuw tijd om te doen waar jij goed in bent.

Overtuig jezelf en doe alvast een gratis steekproef.

Test voor 3 van je klanten/prospecten hoe Atradius hun kredietwaardigheid  inschat.

Atradius staat voor:

  • een voorstel op maat van jouw behoefte;
  • informatie en advies van een specialist ter plaatse;
  • één vaste contactpersoon;
  • een incassobureau dat wereldwijd actief is en ervaring heeft in het land van de debiteur;
  • een schadevergoeding tot 90% als het toch nog misloopt.
Denis Biebuyck
Denis Biebuyck

Sales Lead Generator