Als het op eten en drinken aankomt, is België een absolute wereldleider. Geen twijfel mogelijk!
We staan bekend voor ons bier, mosselen en friet, chocolade en wafels, wat is er niet om van te houden? Maar we staan ook in de top tien van landen met de meeste Michelinsterrenrestaurants ter wereld. En we springen naar de top vier als je deze per capita berekent!
En het gaat niet alleen om smaak en kwaliteit. De voedingsindustrie is de grootste industriële sector in België, goed voor 23,2% van de totale omzet. Het is de grootste industriële werkgever, met 28% van de fabrikanten in het land die actief zijn in de voedingsindustrie.
Ondanks dalingen blijven voedselprijzen hoog
Een loonhandicap van 23%, hoge brandstofkosten, hoge inflatie en hoge rentevoeten van de afgelopen tijd hebben de sector hard getroffen. De afgelopen twee jaar was de voedselinflatie hoger dan de algemene inflatie in heel Europa. Voorspellingen suggereren dat dit nu afneemt, hoewel de voedselprijzen waarschijnlijk boven het niveau van 2019 zullen blijven.
Het goede nieuws is dat er groei in de sector wordt voorspeld. Volgens het Atradius-rapport Industry Trends: Food & Beverages, wordt verwacht dat de voedselproductie in de EU en het VK in 2024 met 1,4% en in 2025 met 1,5% zal groeien, op wereldvlak spreken we echter wel van 2,8 en 3,1%.
Het slechte nieuws is dat zelfs deze bescheiden groei niet vanzelfsprekend is. De winstmarges van voedselproducenten zijn structureel mager en kwetsbaar voor externe factoren, variërend van de onderhandelingspositie van supermarkten tot ernstige ongunstige weersomstandigheden.
Nieuwe technologie biedt nieuwe mogelijkheden voor de voedingsindustrie
Technologie is een belangrijke potentiële groeimotor voor de sector. Big data-oplossingen helpen de efficiëntie binnen toeleveringsketens en productbeheer te verbeteren, waarbij robotica en het internet der dingen met name de productie in fabrieken ondersteunen.
Uit gegevens van Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) blijkt dat de Belgische voedingsindustrie in 2020 al de 4e plaats in Europa innam als het gaat om het gebruik van robots in de productie.
Groei vanuit Azië en opkomende markten
Azië en de opkomende markten zullen waarschijnlijk ook goede kansen bieden voor Belgische exporteurs van voedingsmiddelen en dranken. De groeiende middenklasse in China geeft bijvoorbeeld meer uit aan voeding dan vorige generaties. Ze zijn ook meer geïnteresseerd in luxe voedingsproducten.
Voor duidelijke inzichten over sterktes, groeipolen, zwaktes en neerwaartse risico’s alsook cijfers en korte samenvattingen over de sector in een aantal belangrijke markten …