Delen

When the g(r)owing gets tough,…

In 2023 wordt er een scherpe stijging in het aantal faillissementen verwacht.

Vorig jaar steeg het aantal faillissementen wereldwijd met 9%. Oorzaak was vooral de overheden die de financiële ondersteuning voor bedrijven tijdens de pandemie stopzetten. Dit jaar wordt er echter een nog grotere stijging voorspeld, met vermoedelijk zo’n 49% meer faillissementen tegenover vorig jaar.

Maar waarom gebeurt dit en welke landen en markten zullen het meest worden getroffen door de toename van faillissementen? Senior Atradius Economist, Theo Smid, heeft deze vragen en meer behandeld in het Insolvency Forecast-rapport.
Hij ontdekte dat sommige van 's werelds belangrijkste economieën, waaronder Zuid-Korea (154%), Italië (90%), Hong Kong (83%), Nieuw-Zeeland (82%), Nederland (79%) en de Verenigde Staten (74%), dit jaar te maken krijgen met een zeer duidelijke toename van het aantal bedrijfsfaillissementen.

Is die toename in faillissementen niet gewoon een teken van de terugkeer naar het oude normaal?

Op het eerste gezicht lijkt de stijging in faillissementspercentages verontrustend. Toch hadden we die stijging verwacht, omdat bij het stopzetten van de ondersteuningsmaatregelen faillissementen naar alle waarschijnlijkheid terug zouden keren naar het niveau van vóór de pandemie. Daarnaast zijn er de zwakkere bedrijven die tijdens de lockdowns het hoofd boven water konden houden dankzij de overheidssteun. Bedrijven die onder normale omstandigheden waarschijnlijk al failliet waren, maar zo een paar maanden extra hebben gekregen. En dan zijn er nog de ondernemingen die niet konden anticiperen op de huidige uitdagende economische omstandigheden.

In sommige markten staat het aantal faillissementen al terug op het niveau van vóór de pandemie. Maar in de meeste landen is de normalisering nog gaande. In België begon dit in 2022 en gaat het door in 2023. In Italië vindt de aanpassing vooral plaats in 2023, wat leidt tot een verslechterende trend. De scherpe toename van het aantal bedrijfsfaillissementen zal in 2024 langzaam afnemen. We voorspellen een stijging van 12% vergeleken met 2023. Die toename is dus inderdaad vooral een terugkeer naar hoe het was voor de pandemie.

Heeft matige groei invloed op faillissementspercentages?

De wereldeconomie zal vermoedelijk slechts met 1,7% groeien in 2023. De hardnekkige hoge inflatie en het strakker monetair beleid, samen met de verminderde vraag, creëren moeilijke commerciële omstandigheden.

faillissement-graph-3

Vorig jaar waren de stijgingen in het aantal faillissementen vooral geconcentreerd in landen waar de overheidssteun snel werd stopgezet of die worstelden met nog andere financiële uitdagingen. In het Verenigd Koninkrijk kan de toename van faillissementen bijvoorbeeld worden toegeschreven aan het beëindigen van de steun van de overheid in combinatie met de zwakke economische groei sinds de Brexit. In Spanje leidde de economische vertraging en het opheffen van het moratorium op faillissementsaanvragen tot een piek aan faillissementen in het derde kwartaal van 2022.

Vooruitkijkend naar 2024, lijkt het erop dat de situatie genuanceerder zal worden. Wereldwijd verwachten we een stabilisering, waarbij het aantal faillissementen met 12% zal stijgen ten opzichte van 2023. In Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Singapore zal het waarschijnlijk hoger zijn, omdat het normalisatieproces voor hen dan nog steeds aan de gang is.

In andere markten zullen de faillissementen beginnen afnemen of redelijk constant blijven. Dit door de terugkeer naar normale faillissementspercentages en door het feit dat de zogenaamde 'zombiebedrijven' die zonder steun niet konden overleven, intussen failliet zijn gegaan. De toekomst blijft een uitdaging. Bedrijven die in de pandemiejaren veel schulden zijn aangegaan, zullen door de voortdurende monetaire verkrapping extra druk voelen op hun cashflows. Wat op zijn beurt het faillissementsrisico verder kan vergroten. Dus hoewel de toekomst er beter uitziet, is de wereldeconomie op dit vlak nog niet uit de gevarenzone.

Download het Atradius insolventierapport

Liesbet Suykens
Liesbet Suykens

Senior Account Executive & Content Marketeer