De wereldwijde farmaceutische sector kende de voorbije twee jaar een door pandemieën gestimuleerde groei en de toekomst ziet er momenteel rooskleurig uit.
Vier belangrijke domeinen bieden groeimogelijkheden voor de farmaceutische industrie
Volgens onderzoek van Atradius is de wereldwijde farmaceutische industrie over het algemeen kerngezond. De meerderheid van de ontwikkelde markten kan als "goed" worden beoordeeld voor zowel prestatie- als kredietrisico-indicatoren. Als geheel heeft de sector goed gepresteerd tijdens de pandemische economische neergang en de groeivooruitzichten zijn voor het grootste deel positief.
In de whitepaper "Global pharmaceuticals industry: opportunities and challenges" worden vier belangrijke groeigebieden voor de sector genoemd, maar wordt ook erkend dat niet alle producenten en groothandelaren van farmaceutische producten een "goede pandemie" hebben doorgemaakt.
Dit rapport combineert gegevens van de bedrijfsanalisten Oxford Economics met inzichten van Atradius-experts, makelaars, farmaceutische bedrijven en instanties als de Wereldgezondheids-organisatie. Het geeft inzicht in de marktontwikkelingen binnen de farmaceutische sector wereldwijd.
De voortdurende behoefte aan tests, vaccins en behandelingen voor Covid-19
In vele gebieden van de wereld moet nog tegen Covid-19 worden gevaccineerd en, vooral in het licht van nieuwe varianten en nieuwe golven van het virus, is er een blijvende behoefte aan boosters. Deze aanhoudende behoefte zal de komende maanden en jaren de productie van de ontwikkelaars, producenten en groothandelaren van vaccins blijven ondersteunen. Bovendien zal de toenemende behoefte aan gezondheidsdiensten om lange termijn Covid-19 patiënten te ondersteunen en achterstanden in de gezondheidszorg weg te werken, de productie van geneesmiddelen waarschijnlijk verder doen toenemen.
Kansen als gevolg van de vergrijzing
Overal ter wereld leven mensen langer, vaak met meerdere complexe en chronische aandoeningen. Dit creëert vraag naar gespecialiseerde producten met een hoge toegevoegde waarde, vooral voor chronische ziekten, en biedt kansen voor de farmaceutische industrie.
Economische groei in opkomende markten stimuleert farmaceutische industrie
Naarmate de inkomens van de middenklasse in de opkomende markten stijgen, verbeteren veel gezondheidszorgsystemen en neemt de vraag naar vrij verkrijgbare geneesmiddelen toe.
"Opkomende markten bieden een belangrijke groeimogelijkheid voor de farmaceutische industrie. Veel opkomende markten brengen echter ook een verhoogd risico met zich mee. - Edwin Kuhlman, Head of Underwriting & Head of Global Commercial Underwriting Team bij Atradius
Kansen voor O&O door financiering
De bereidheid van kredietverstrekkers om O&O-kosten te ondersteunen blijft groot, in veel markten ondersteund door overheidssteun. Regeringen over de hele wereld, van de VS en het VK tot India en China, hebben onlangs enorme investeringsprogramma's aangekondigd om de lokale industrie te ondersteunen en te versterken.
Digitalisering in de farmaceutische industrie
Digitale transformaties zullen een impact hebben op de farmaceutische industrie. Van de levering van gezondheidszorg en klinische afspraken tot de diversificatie van bedrijfsmodellen, de industrie ondergaat snelle veranderingen. Centraal hierbij staat het gebruik van AI en big data in onderzoek en om patiënten in staat te stellen hun eigen aandoeningen te beheren (met name op gebieden als diabetes en hartgezondheid).
Uitdagingen voor de farmaceutische industrie
Veel van de uitdagingen waarmee de farmaceutische industrie wordt geconfronteerd, komen geregeld voor en zijn bekend. Het verstrijken van octrooien is een veel voorkomend probleem dat de meeste octrooihouders al eerder zullen hebben doorstaan. Het verstrijken van een octrooi houdt niet alleen een neerwaarts risico in voor de octrooihouders, maar biedt ook kansen voor ontwikkelaars die generieke producten willen lanceren op basis van het geoctrooieerde recept of ontwerp.
Regelgeving, licenties en milieuwetgeving kunnen ook uitdagingen vormen voor de farmaceutische industrie. Net als bij het verstrijken van octrooien zijn dit geen nieuwe uitdagingen en de meeste spelers in de sector zullen strategieën hebben om ze aan te pakken. Dit zijn echter niet de enige overheidsinterventies die de industrie voor uitdagingen kunnen stellen.
Sommige regeringen, met name in de EU en de VS, willen plannen invoeren om de toeleveringsketens korter te maken. Veel regeringen bezuinigen ook op de uitgaven voor gezondheidszorg en schrappen fiscale steun die tijdens de pandemie werd ingevoerd, wat voor sommige farmaceutische bedrijven negatieve gevolgen kan hebben.