Inflatie daalt. Recessie kan worden vermeden. Durven we te hopen op groei in de wereldeconomie?
Volgens het team van Atradius-economen is het antwoord ja. Het is een bescheiden, voorzichtige ja, maar over het algemeen is hun conclusie positief. Onze economen omschrijven de komende maanden zelfs als een "zachte landing".
Wat betekent een zachte landing voor de economie?
Voor de wereldeconomie betekent een zachte landing dat de monetaire verkrapping die centrale banken overal ter wereld hebben opgelegd, heeft gewerkt. De inflatie neemt af en komt nu in de buurt van de doelen die veel van deze banken hebben gesteld.
Tot nu toe gebeurde dit in ieder geval langzaam en gestaag en werden de ernstigere effecten waartoe monetaire verkrapping kan leiden, vermeden. Hoewel het laatste deel van de reis terug naar de inflatiestreefcijfers nog lastig kan blijken, zijn de voortekenen voor het grootste deel goed.
Voor de eurozone wordt voorspeld dat de inflatie eind 2024 onder de 2% zal uitkomen.
Wat is de voorspelling voor de groei van de wereldhandel?
De wereldwijde handelsgroei zal naar verwachting gelijke tred houden met de groei van het BBP tot 2,5% in 2024 en 3% in 2025. Een groot deel van deze groei is te danken aan een sterkere consumentenvraag in de VS, samen met een aanhoudende groei in de opkomende economieën van Azië.
Toegegeven, deze groei is zwak naar historische maatstaven, vooral voor de opkomende economieën, maar het betekent wel dat een recessie zal worden vermeden. Over het algemeen wordt een solide, maar weinig spectaculaire groei voorspeld.
Wat kunnen we verwachten voor België en de eurozone als geheel?
De eurozone zal naar verwachting een licht economisch herstel kennen tijdens de tweede helft van 2024 en tot in 2025. Een versoepeling van de kredietvoorwaarden door de Europese Centrale Bank, waaronder de eerste renteverlaging in juni, zou moeten leiden tot een geleidelijke toename van de investeringsactiviteit.
Spanje zal de komende maanden waarschijnlijk de grootste groei van het BBP in de eurozone kennen, vooral dankzij een sterke groei van het toerisme (2,4% in 2024 en 1,8% in 2025). Ter vergelijking: de voorspellingen voor de BBP-groei in België zijn lager en kunnen het best worden omschreven als ‘traag maar gestaag’.
De prognose van de Atradius-economen voor de BBP-groei in België staat momenteel op 1,2% in 2024 en 1,5% in 2025. Dit is sterker dan Duitsland, dat kampt met een trage productiesector. De Duitse voorspellingen voor de BBP-groei wijzen op 0,0% in 2024, gevolgd door 1,3% in 2025.
Zal Azië dit jaar de wereldwijde groei aanjagen?
De opkomende economieën in Azië, met name India en China, zijn de drijvende krachten achter de groei van de wereldhandel. Volgens onze economen zullen zelfs deze drijvende krachten de rest van dit jaar in een lage versnelling blijven: de prognose voor de Aziatische opkomende economieën blijft dit jaar steken op 3,9% BBP-groei en volgend jaar zal de groei waarschijnlijk niet boven de 4,0% uitkomen.
Veel van deze traagheid is te wijten aan structurele zwakheden in China, vooral de problemen in de vastgoedsector. India is 's werelds snelst groeiende markt, grotendeels dankzij een groeiende middenklasse met een groter besteedbaar inkomen.
Welke problemen kunnen de wereldwijde economische groei verstoren?
De grootste uitdagingen voor de wereldwijde handel en economische groei zijn geopolitieke spanningen. We hebben al gezien dat belangrijke handelsroutes worden omgeleid omdat scheepvaartmaatschappijen manieren zoeken om de conflicten in de Rode Zee te vermijden. Een escalatie van de oorlog in Oekraïne of een uitbarsting van spanningen in de Straat van Taiwan kan ook gevolgen hebben voor de wereldeconomie.
Deze potentiële gevolgen zijn momenteel nog beperkt, maar vormen samen een 'alternatief scenario' waarop de economen van Atradius wijzen met de waarschuwing dat de huidige groeitrends kunnen omslaan als de geopolitieke situatie verslechtert.
Welke extra informatie bevat de Atradius Economic Outlook?
De Atradius Economic Outlook gaat dieper in op bovenstaande punten. Het beschrijft het mondiale beeld alvorens dieper in te gaan op de economische achtergronden van de huidige brandstofprijzen en de situatie van de belangrijkste markten in de wereld, waaronder de VS en Noord- en Zuid-Amerika, de eurozone en de geavanceerde en opkomende economieën in Azië.