Je hoeft geen econoom te zijn om erachter te komen dat de hoge prijzen van bouwmaterialen plus de hoge kosten voor het aflossen van hypotheken gelijk staan aan een extra druk op de bouwsector.
Dit tamelijk sombere beeld wordt nog verergerd door het tekort aan arbeidskrachten. Bouwbedrijven melden in toenemende mate problemen met de werving van personeel, vooral in Europa, waar dit op de middellange termijn een groot structureel probleem dreigt te worden.
Weg- en waterbouw stimuleert groei bouwsector in België
De meeste bouwgroei in België in 2024 zal te danken zijn aan civieltechnische projecten, met voorspellingen die wijzen op een jaar-op-jaar verandering van 2,8%. Veel van deze projecten worden ondersteund door door de EU gefinancierde projecten gericht op energiezekerheid en -efficiëntie.
Bijvoorbeeld het project ter versterking van de Lonny-Achêne-Gramme elektriciteitsinterconnector tussen Frankrijk en België heeft studiefinanciering gekregen ter waarde van 1,22 miljoen euro.
Woningbouw worstelt met zwakke vraag
De groeivoorspellingen voor de residentiële sector zijn veel zwakker, met indicatoren die aangeven dat deze slechts 0,1% zal bedragen in 2024 en 0,5% in 2025. Strenger monetair beleid, met de meest agressieve renteverhogingen in de geschiedenis van de Europese Centrale Bank hebben geleid tot torenhoge hypotheekkosten voor huizenkopers. Het is misschien begrijpelijk dat de belangstelling van consumenten voor nieuwe huizen is afgenomen.
2024 zorgt voor recordaantal faillissementen in Belgische bouwsector
In de eerste twee maanden van 2024 heeft de bouwsector 447 faillissementen gekend, maar liefst 23,1% meer dan het vorige record van 363 faillissementen in 2013. Dit zijn tevens ook de meeste faillissementen van alle sectoren in België.
België weerspiegelt bredere wereldwijde trends
Het verhaal voor de bouwsector in België is een microkosmos van het bredere wereldbeeld. Zoals blijkt uit het Atradius-rapport “Industry Trends: Construction”. De wereldwijde bouwsector wordt geconfronteerd met een bescheiden groei in 2024. De combinatie van hoge kosten voor zowel materialen als arbeid is in veel economieën zichtbaar, wat resulteert in druk op de marges en terughoudendheid om bouwprojecten aan te gaan.
Dit geldt vooral voor China, waar de vastgoedsector extreme instabiliteit kent, waaronder een enorme daling van de investeringen vorig jaar. Voorspeld wordt dat de totale bouwactiviteit in Duitsland in 2024 met 0,7% zal toenemen en in Frankrijk met slechts 0,6%, waarbij een groot deel van deze laatste activiteit wordt aangedreven door bouwprojecten in verband met de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs.