De Atradius blog

Zitten Belgische bedrijven vast in Trumps handelsspel?

Geschreven door Liesbet Suykens | 27 maart 2025

Amper twee weken na zijn inauguratie in januari 2025 kondigde president Donald Trump een eerste reeks ingrijpende handelstarieven aan. Heeft dat gevolgen voor België? Het korte antwoord: ja, hoogstwaarschijnlijk wel.

Waar Trump tijdens zijn eerste ambtstermijn vooral China viseerde, richt hij nu zijn pijlen op de dichtstbijzijnde handelspartners van de VS: Canada, Mexico en Europa. In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog regio's volgen. Ondertussen hebben verschillende landen al vergeldingsmaatregelen aangekondigd. Er is een handelsoorlog uitgebroken. 

De VS is weliswaar niet België’s grootste handelspartner, het land staat op de vijfde plaats na Frankrijk, Nederland, Duitsland en Italië, maar nieuwe tarieven en hun effect op de wereldeconomie zullen ook ons land raken en de groei afremmen.

De tarieven van Trump: ontbreekt de economische onderbouwing?

Ons team van economen bij Atradius volgt de ontwikkelingen op de voet. In plaats van te wachten tot het halfjaarpunt om hun volgende Economic Outlook te publiceren, brachten ze nu al een tussentijds rapport uit met een geüpdatet scenario en hun inzichten in de wereldeconomie.

In hun rapport, Atradius Interim Economic Outlook: Turbulence [VW2] ontleden ze het handelsbeleid van de regering Trump. Hun conclusie is dat het Amerikaanse tariefbeleid puur protectionistisch is en dat dit slecht is voor de wereldwijde handel en productie. 

Hun rapport legt helder uit hoe en waarom ze tot dit standpunt zijn gekomen en waarom ze over de regering Trump zeggen dat “economische redenering ontbreekt”.

Het is ontnuchterend dat ze nu 0,4 procentpunt hebben geschrapt in de groeiprognoses voor het wereldwijde BBP, waarbij sommige markten nog veel zwaarder worden getroffen. Hun boodschap is duidelijk: in deze handelsoorlog zijn er geen winnaars.

Hoe zullen de tarieven de groei in Europa beïnvloeden?

De groeiprognoses voor de eurozone zijn naar beneden bijgesteld. En het zijn niet alleen de tarieven die wegen op de economie, ook de toenemende onzekerheid speelt mee. Veel bedrijven zetten hun investeringsplannen on hold, in afwachting van nieuwe beleidsmaatregelen vanuit de VS, of op zijn minst om de impact van het huidige beleid te zien. 

Veel van deze onzekerheid maakt deel uit van wat onze economen bedoelen als ze het hebben over 'turbulentie' in de wereldeconomie.

Zal het beleid van Trump tot een recessie leiden?

Noord-Amerika krijgt momenteel de zwaarste klappen van de invoerheffingen. Canada zal naar verwachting tegen het einde van het jaar in een recessie terechtkomen en de Mexicaanse groeiverwachtingen zijn nu met 2 procentpunten verlaagd. 

Ook de VS zelf voelt de impact en heeft te maken met lagere groeivoorspellingen en grotere economische uitdagingen. Die zijn een direct gevolg van de uitvoerende orders van Trump. Om samen te vatten: “de VS schiet zichzelf in de voet”.

Voorlopig lijken de opkomende economieën grotendeels buiten schot te blijven. Sommige opkomende markten, zoals Rusland en Turkije, zullen naar verwachting zelfs groeien. Maar hoelang dit zo blijft is onzeker. Vooral landen met een handelsoverschot ten opzichte van de VS, zoals India, Thailand en Vietnam, lopen het risico alsnog geviseerd te worden door het bestraffende handelsbeleid van Trump.

Tot we hierover meer duidelijkheid krijgen, is het rapport ‘Turbulence’ zowel boeiend als bijzonder informatief. 

Ook het uitgebreide artikel EU economies brace as Washington and Brussels trade tariffs van Christian Bürger, Senior Advisor bij Atradius GMC-Group Marketing & Communications over dit topic raden we je zeker aan.

Welke extra informatie bevat de Atradius Economic Outlook?

De Atradius Economic Outlook gaat dieper in op bovenstaande punten. Het beschrijft het mondiale beeld alvorens dieper in te gaan op de economische gevolgen van het huidige handelsbeleid van de VS. Wat is de impact op de belangrijkste markten in de wereld, waaronder de VS zelf, Noord- en Zuid-Amerika, de eurozone en de geavanceerde en opkomende economieën?