Na de pandemie zijn de groeivooruitzichten voor de farmaceutische industrie aan het wijzigen, maar zal dit leiden tot een neergang?
De farmaceutische industrie is van oudsher grotendeels immuun voor de pieken en dalen van de economische cycli. De vraag naar Covid-vaccins en persoonlijke beschermingsmiddelen betekende dat sommige delen van de wereldwijde industrie een hausse beleefden tijdens de pandemie. Maar wat is de volgende stap voor de industrie, nu alles weer normaliseert en de vraag naar Covid is afgenomen?
Dit is een belangrijke vraag voor België. Als wereldspeler in de industrie, in feite een internationale hub voor de export van (bio)farmaceutische producten, hebben de wereldwijde vooruitzichten een grote impact op het farmaceutische ecosysteem in het land. België stelt momenteel meer dan 42.000 mensen tewerk in de farmaceutische sector en telt 130 bedrijven die zich toeleggen op het onderzoek naar en de ontwikkeling van geneesmiddelen en behandelingen.
Drie sectorexperten van Atradius, met kennis en ervaring over de hele wereld, geven hun inzichten in de huidige gezondheid van de farmaceutische sector en onderzoeken deze vragen en nog veel meer in de nieuwste Atradius Global Pharmaceuticals Outlook.
Voor het grootste deel is de sector financieel sterk. Hoewel sommige farmaceutische bedrijven in Europa te maken kunnen krijgen met financieringsproblemen vanwege de hoge R&D-investeringen die nodig zijn, hebben de grotere spelers en veel van de bedrijven in opkomende markten sterke balansen en goede toegang tot financiering.
In ontwikkelde markten is de groeiende vraag naar farmaceutische producten van babyboomers momenteel de drijvende kracht achter de groei op middellange en lange termijn, omdat meer mensen langer leven, vaak met meerdere chronische aandoeningen. De vergrijzing van de bevolking begint ook de groei in opkomende markten te stimuleren, vooral in gebieden met een groeiende middenklasse. Deze hebben vaak meer besteedbaar inkomen en toegang tot steeds meer openbare gezondheidsdiensten, die beide de wereldwijde vraag zullen blijven stimuleren.
De pandemie heeft een aantal problemen met de toeleveringsketen aan het licht gebracht en op verschillende markten de vraag naar medische veiligheid doen rijzen. In sommige markten, zoals de VS, is er een politieke drang om de hervestiging van de farmaceutische productie veilig te stellen. De productiekosten en wettelijke vereisten betekenen echter dat dit geen eenvoudig proces is en dat het nog geen succes is.
Het einde van de exclusiviteit voor een lucratief patent is een altijd aanwezig risico voor de industrie. Dit is echter geen onbekend of onkwantificeerbaar risico en de meeste eigenaren van farmaceutische patenten hebben ruim de tijd (meestal zo'n 20 jaar) om zich voor te bereiden. Veel bedrijven werken met een sterke R&D-cyclus en zijn in staat om het potentieel van een nieuw patent te maximaliseren zodra een oud patent verloopt.
De toewijding van de sector aan innovatie en onderzoek en ontwikkeling zal de komende maanden en jaren waarschijnlijk enkele van de grootste kansen bieden. Vooruitgang op het gebied van nieuwe therapieën, nieuwe benaderingen van klinische tests en het gebruik van AI in R&D helpen allemaal om nieuwe groeikansen te creëren.
Dit wil niet zeggen dat er geen uitdagingen zijn. Regelgevingslasten en het verlopen van patenten zullen alomtegenwoordige uitdagingen blijven voor de industrie over de hele wereld.
Maar, voorlopig althans, voorspellen we dat de groei zal aanhouden.