De Atradius blog

Trends in de farmaceutische industrie: gezonde vooruitzichten

Geschreven door Patrick Van der Avert | 19 september 2024

De farmaceutische industrie in België en de rest van de wereld blaakt van gezondheid. 
Sorry voor de woordspeling, maar het is zonder twijfel een van de beste woorden om een wereldwijde sector te omschrijven die het goed doet op bijna elke indicator, in bijna elke markt.

Het Atradius-rapport, Industry Trends Pharmaceuticals, vermeldt een wereldwijde verkoop van farmaceutische producten van 1,5 biljoen dollar in 2023. Vooruitkijkend voorspelt het rapport een vrij robuuste wereldwijde groei van ongeveer 3% tot 4% in de komende drie jaar. Dit wijst op een gestaag groeitraject en een welkome horizon na de ongelijke pieken van de Covid-jaren.

En waar staat België in het globale farma-plaatje?

België mag dan klein zijn, maar we zijn machtig als het gaat om wereldwijde farmaceutica. Veel internationale spelers kiezen voor ons als uitvalsbasis voor zowel productie als distributie. De Algemene Vereniging van de Farmaceutische Industrie in België berekent dat er dagelijks voor 213 miljoen euro aan biofarmaceutische producten vanuit België wordt geëxporteerd! 

In totaal is dit bijna 15% van alle Belgische export en vertegenwoordigt een groei die de afgelopen 25 jaar is vertienvoudigd. 

Biofarmaceutica is een van de belangrijkste sectoren die de Belgische economie aandrijft. De sector stelt ongeveer 142.000 mensen tewerk (zowel rechtstreeks als onrechtstreeks) en vertegenwoordigt 40% van alle privé-investeringen in O&O in België, het dubbele van het Europese gemiddelde. 

Wat zijn de belangrijkste drijfveren voor groei?

De positieve factoren voor de industrie in België zijn grotendeels dezelfde als die voor de industrie wereldwijd. Een van de belangrijkste groeifactoren is de vergrijzing van de bevolking. Mensen leven langer, maar ze leven ook met (vaak meerdere) chronische aandoeningen. 

Medische hulpmiddelen, geneesmiddelen op recept en receptvrije geneesmiddelen zijn allemaal in trek om de steeds oudere bevolking in de ontwikkelde markten te ondersteunen.

De vraag naar farmaceutische producten groeit ook in opkomende markten, vooral in landen die hun nationale gezondheidszorgsystemen ontwikkelen. Stijgende gezinsinkomens zorgen ook voor een grotere vraag naar receptvrije medicijnen in deze markten.

Welke risico's loopt de farmaceutische industrie?

Hoge R&D-kosten, druk van nationale gezondheidsinstanties om de kosten van medische producten te beperken en concurrentie uit India en China vormen allemaal een uitdaging voor de industrie. 

Een patentcliff, veroorzaakt door het gelijktijdig verlopen van verschillende van 's werelds grootste medicijnpatenten, wordt door sommige commentatoren als een risico gezien. Hoe groot dat risico is, staat ter discussie. Producenten van generieke geneesmiddelen zullen profiteren van het verlopen van patenten, wat zou kunnen leiden tot verdere groei van de industrie.

Hoewel het einde van een patent ook het einde betekent van een inkomstenstroom voor producenten van geoctrooieerde medicijnen, zullen zij de volledige 20-jarige looptijd van het patent hebben gehad om in R&D te investeren. Dit betekent dat de meesten al een nieuwe 'blockbuster' hebben klaarliggen om die met aflopende patenten te vervangen. Hoewel de patentcliff dus zeker een risico vormt, biedt het ook een kans.

Lees meer over de risico's, kansen en trends voor de wereldwijde farmaceutische industrie, met de inzichten van sectordeskundigen van Atradius, in ons nieuwste sectortrendrapport.