Delen

Met deze 4 regels haal je zo je eerste klanten binnen.

Geweldig idee? Check. Ambitie om er iets van te maken? Check. Maar wat nu? Hoe overtuig je die eerste klanten om jouw product of dienst te kopen? Dé formule voor gegarandeerd succes bestaat niet. Maar we kunnen je wel enkele handige tips geven om jouw eerste klanten te werven.

Met deze 4 regels haal je zo je eerste klanten binnen.

where-do-i-start

Focus je niet alleen op de voorstanders

Tijdens het pitchen van je nieuwste idee of product is het altijd verstandig meer te focussen op de mensen met kritiek dan op mensen die jouw idee geweldig vinden.

Stel je voor: tijdens een pitch zeggen 9 van de 10 aanwezigen dat ze jouw idee goed vinden. Je zou al snel geneigd zijn een gat in de lucht te springen. Die ene ‘negativo’ is echter van groot belang. Hij of zij zou de voorstanders met enkele rake bemerkingen snel kunnen overtuigen van de eventuele zwakke kantjes van jouw idee.

Laat je echter niet afschrikken door een zaal vol sceptici. Veel baanbrekende producten of diensten hebben bergen weerstand doorstaan. Het is niet omdat anderen niet meteen in jouw idee geloven, dat je het maar beter laat varen. Volg je gevoel. In plaats van op te geven kan je best de kritiek ter harte nemen en eventuele aanpassingen maken. Focus dus altijd meer op een “nee” dan op een “ja”.

Gepassioneerde klanten en nichepubliek zijn van kapitaal belang

Hier heb je ‘m weer, die oeroude ‘kwaliteit boven kwantiteit’. En toch is het bij het uitbouwen van je klantenbestand van groot belang. Begin klein. Zorg voor een beperkte basis van geëngageerde klanten en check geregeld wat ze van jouw product of dienst vinden. Vergeet nog even die honderdduizendste klant. Een beperkte groep die jouw product geweldig vindt én het promoot bij vrienden en familie, dat is waar je best voor gaat.

Het is verleidelijk in te spelen op een algemene behoefte, maar een nichemarkt met een hoge nood aan specifieke diensten of goederen biedt meer opportuniteiten. Heel wat ondernemers zijn ook eerst lokaal begonnen om pas veel later de internationale markt te veroveren.

Eerst aftasten, dan verkopen

Om zeker te zijn of iemand jouw product of dienst wil kopen, kan je maar 1 ding doen: op de markt smijten die handel. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Soms heb je meer tijd en geld nodig maar wil je toch weten hoe het zit met de vraag naar jouw product.

Wat kan je dan doen? Een mogelijkheid is het opzetten van een website met alle informatie over jouw product, aangevuld met leuke content. Eens de website (waar dus nog niets verkocht wordt) online staat, stuur je trafiek naar je pagina. Door op te volgen hoeveel bezoekers geëngageerd en geïnteresseerd zijn, kan je een schatting maken van de vraag naar jouw product.

Als een derde van de bezoekers die je (via advertentie bijvoorbeeld) naar jouw site hebt geloodst ook actief bezig is met je content, dan zit je vrij goed. Focust slechts 10% zich echt op wat je te zeggen hebt, werk dan voor de marktintroductie best nog wat verder aan je product of dienst.

De waarde van ‘gratis’

Een bewezen manier om de interesse in jouw product in te schatten, is door het gratis weg te geven. In het beste geval, creëer je een ‘buzz’: mensen praten over wat je te bieden hebt. Meteen een goede indicatie hoe groot de vraag voor een betalende versie zal zijn.

Er zijn echter uitzonderingen. ‘Gratis’ heeft soms een negatieve bijklank. Het kan de indruk wekken dat jouw product of dienst niet goed genoeg is om voor te betalen. Of dat er iets schort met de kwaliteit. Toch stellen we in het algemeen dat wanneer je jouw product niet gratis kwijtraakt, je met een structureel en grondig probleem zit.

Als alles goed gaat, heb je al snel je eerste klanten binnen.Job well done!!!

Maar wat als één van die klanten een wanbetaler blijkt te zijn?

Patrick Van der Avert
Patrick Van der Avert

Senior Manager Marketing & Corporate Communication