Delen

Kunnen elektrische voertuigen de transportsector redden?

Volgens EV Belgium werd in februari van dit jaar de 100.000ste volledig elektrische auto van het land geregistreerd. De publieke laadinfrastructuur groeit, zij het sneller in Vlaanderen dan elders, en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor de sector.

Dit is echter niet het hele verhaal. De transportsector kan niet als een homogeen geheel worden beschouwd. Vorig jaar was een ramp voor veel transportbedrijven in België, met een recordaantal faillissementen in de transportsector.

Veel van deze bedrijven gingen ten onder na het wegvallen van de overheidssteun die tijdens de pandemie aan bedrijven werd verleend. Maar de adviseur logistiek en supply chain, Roel Gevaers, professor aan de Universiteit van Antwerpen & Antwerp Management School, waarschuwt dat dit slechts de stilte voor de storm is. Hij voorspelt een verdere golf van faillissementen, vooral bij kleine bedrijven. Naast de hoge brandstofkosten en de hevige concurrentie, beweert hij dat kleinere bedrijven moeite zullen hebben om hun wagenpark te "vergroenen".

Schone energietransitie is een uitdaging voor de transportsector

Deze uitdagingen blijven niet beperkt tot België en behoren tot de uitdagingen die Atradius-kredietanalisten over de hele wereld in de Transport Clean Energy Factsheet signaleren. De hoge kosten voor het vervangen van wagenparken kunnen voor veel transportbedrijven een belemmering vormen. Bovendien drukken de huidige hoge inflatie en stijgende rentevoeten de consumentenuitgaven en vertragen ze de vraag naar EV.

Kansen in de vergroening van de sector

Gido van Graas is hoofd van het Energy Project Advisory Team van ING. Tijdens het evenement 'Atradius Clean Energy Transition: A New Way Forward for Global Trade?' zei hij: "We zien dat er enorme

investeringen nodig zijn om de energietransitie te ondersteunen. Ik geloof dat de liquiditeit er is om dat te ondersteunen."

Banken en particuliere investeerders willen de sector dus steunen bij de overgang naar schone energie. Onze analisten in Duitsland en Nederland merken ook op dat stimuleringsprogramma's van de overheid en belastingvoordelen op grote schaal beschikbaar zijn.

De komende jaren beloven een periode van verandering te worden voor de sector, waarbij digitalisering en reshoring ook een belangrijke rol zullen spelen in de vermindering van de koolstofuitstoot. Hoewel dit veel kansen biedt, zal deze periode waarschijnlijk ook veel onzekerheid en, wellicht onvermijdelijk, een zekere mate van verhoogd risico met zich meebrengen.

De belangrijkste kansen en uitdagingen voor de transportsector werden bij elkaar gebracht door Atradius-kredietanalisten van over de hele wereld. Hun bevindingen en hoe digitalisering in die transitie kan helpen treft u in onderstaande factsheet "Clean Energy Transition: Transport".

Download de Atradius factsheet “Clean Energy Transition: Transport”

Patrick Van der Avert
Patrick Van der Avert

Senior Manager Marketing & Corporate Communication