Het is een vraag die velen zich de afgelopen tijd hebben gesteld, maar wat is de echte waarheid? Biedt het India van vandaag vergelijkbare kansen? Wat zijn de beperkingen, obstakels en risico's waar u rekening mee moet houden? We vroegen onze experts ter plaatse naar hun mening.
Recente economische ontwikkelingen en geopolitieke spanningen, met name tussen de VS en China, hebben geleid tot een verschuiving in de aandacht. Quid pro quo tarieven en andere handelsbeperkingen baren regeringen zorgen, met als gevolg dat de VS en toonaangevende Europese landen zoals het VK, Duitsland en Frankrijk India actief het hof maken. Bedrijven willen ook een stabielere handel en zijn dus op zoek naar risicoverlaging en diversificatie van hun toeleveringsketens.
Op alle niveaus is er dus een nieuwe focus op India als een potentieel meer aantrekkelijke handelspartner - zelfs "de nieuwe fabriek van de wereld". Om te beoordelen of India de toekomst kan bieden die zovelen zoeken, spraken we met Meghna Nair, Manager Risk Services, Atradius India, en Arun Soundarajan, Country Manager Atradius India. Dit zijn hun conclusies.
Om te beginnen biedt India veel structurele en demografische troeven. Een bevolking van 1,4 miljard zorgt voor een overvloed aan geschoolde arbeidskrachten, gecombineerd met een relatief lage kostenbasis - en verleidelijke consumentenmarkten. In het bijzonder is er een groeiend aantal opgeleide en technisch georiënteerde professionals, samen met een groeiende middenklasse, van wie velen goed Engels spreken.
Het land heeft een lange geschiedenis op het gebied van productie en de bijbehorende opzetmogelijkheden. Er is ook veel steun van de overheid voor het stimuleren van de industrie en de export.
Zoals Arun Soundarajan opmerkt: "Er is een enorme logistieke impuls van de overheid. Meer investeren in infrastructuur en groeiprojecten is de sleutel tot de ontwikkeling van veerkrachtige toeleveringsketens in India; en dat is waar India naartoe werkt."
Dankzij het gunstige investeringsklimaat boekt India al enige tijd grote winst. In het boekjaar 2014-2015 bedroegen de directe buitenlandse investeringen (FDI) in India 45,15 miljard dollar. Dat was in 2016-2017 gestegen tot USD 60,22 miljard en in 2021-2022 tot USD 83,57 miljard.
Een factor die hiertoe bijdraagt is het “Make in India”-initiatief. Dit is een belangrijk overheidsprogramma dat is ontworpen om investeringen te vergemakkelijken, innovatie te bevorderen, de ontwikkeling van vaardigheden te stimuleren, intellectueel eigendom te beschermen en de beste productie-infrastructuur op te bouwen.
De “Production Linked Incentive” (PLI)-regeling, die in maart 2020 werd gelanceerd, maakt deel uit van dit initiatief en is bedoeld om de binnenlandse productie te stimuleren. De regeling biedt in aanmerking komende bedrijven vijf jaar lang een stimulans op hun extra verkoop.
Meghna Nair noemt het belang van vrijhandelsovereenkomsten en bilaterale handelsakkoorden om India te helpen een goed geïntegreerde markt voor de toeleveringsketen te worden: "India heeft al handelsovereenkomsten gesloten met de VAE en Australië, terwijl vrijhandelsovereenkomsten met het VK en Canada in de pijplijn zitten." India en de Europese Unie streven er ook naar om eind 2023 of begin 2024 een overeenkomst te sluiten.
In veel opzichten lijkt het er wel op. Meghna Nair geeft een uitstekend voorbeeld van de kwantiteit en kwaliteit van de investeringen die het land nu aantrekt: "Apple heeft zijn iPhone-productie in India aanzienlijk verhoogd: de productie verdrievoudigt tot 7 miljard dollar in het boekjaar 2022-2023. Bijna 7% van de iPhones van Apple werden in het vorige boekjaar in India gemaakt, geassembleerd door partners als Foxconn Technology Group en Pegatron Corp."
Apple is niet het enige succesverhaal in de elektronicasector. India verhoogde de waarde van zijn elektronica-export naar de VS met 260% in de periode 2018-2022. Alleen Vietnam behaalde een hoger groeipercentage. Dit is mede te danken aan de politieke en strategische gevoeligheid van de sector en de toegenomen handelsbeperkingen voor China.
Arun Soundarajan noemt ook andere sectoren om in de gaten te houden: "Farma, voedselverwerking, telecom, witgoed, auto's en auto-onderdelen zullen waarschijnlijk allemaal een groot deel van de toekomst uitmaken - vooral omdat deze sectoren ook onder de PLI vallen."
Nog een pluspunt voor India op het gebied van toeleveringsketens is het feit dat het land niet afhankelijk is van zijn grootste rivaal. Het aandeel van China in Indiase producten bedraagt minder dan 5%, dus in tegenstelling tot veel Zuidoost-Aziatische landen maakt India geen deel uit van een toeleveringsketen waarin China centraal staat.
Het goede nieuws is dat er maatregelen worden genomen om bovenstaande problemen op te lossen. De regering onder leiding van Narendra Modi heeft bijna tien jaar lang verschillende bedrijfsvriendelijke financiële hervormingen en initiatieven doorgevoerd.
De sterke overheidsinvesteringen en de stimulans voor de ontwikkeling van infrastructuur en logistiek houden ook aan. De situatie zal dus waarschijnlijk snel verbeteren voor potentiële investeerders.
Voor nu is het zeker voordelig om lokaal aanwezig te zijn of een lokale partner te hebben. Zij kunnen vaak advies geven over lokale regelgeving en hebben mogelijk ook praktische ervaring met het beslechten van geschillen. Daarnaast kunnen ze helpen bij bedrijfskritische kwesties zoals handelskredietrisico's.
Naarmate de wereldwijde aanwezigheid van India groeit, zullen ook de kansen toenemen. Bedrijven met een duidelijke strategie voor deze opwindende en groeiende markt zullen hier zeker de vruchten van plukken.
Bent u op zoek naar meer economische inzichten over de Aziatische regio? Download dan hieronder onze “Regional Economic Outlook Asia”.
|
|