Delen

Hoe handelsbetrekkingen en tarieven de wereldhandel beïnvloeden

From crisis to opportunity: what’s the future of trade?

De handelstarieven die de voornaamste markten tussen elkaar hanteren, hebben de laatste jaren op maar liefst vier miljard dollar aan handelswaarde een verregaande invloed gehad. Dat is in grote mate te wijten aan de America First-agenda van voormalig Amerikaans president Trump, en aan de reacties van China en de EU daarop. Maar mogen we een kentering in dit protectionistische beleid verwachten nu president Biden in het Witte Huis resideert, de Brexit ingegaan is en de wereld worstelt met de gevolgen van een wereldwijde pandemie? En bieden de handelsrelaties in Azië, de Stille Oceaan en het Midden-Oosten kansen voor groei?

We legden die vragen in onze reeks webinars From crisis to opportunity: what’s the future of trade? voor aan een expertenpanel. Zij richten hun bedrijfsgerichte blik op de risico’s en kansen die de verschillende handelsrelaties en tarieven bieden. Daarbij formuleren zij een economisch toekomstbeeld en leggen ze uit welke opportuniteiten bedrijven mogen verwachten naarmate de handelsrelaties evolueren.

In februari 2021 voorspelden de economen van Atradius in de Atradius Economic Outlook dat de wereldeconomie als geheel tegen eind 2021 opnieuw het bbp-niveau van eind 2019 heeft bereikt. Ze waarschuwden er wel voor dat deze voorspelling gebaseerd is op zeven belangrijke veronderstellingen, die bovendien onderling met elkaar samenhangen.

Een aantal daarvan heeft betrekking op de wereldwijde pandemie. Het gaat onder meer om de veronderstellingen dat het virus zou worden bedwongen, vaccins op grote schaal beschikbaar zouden komen en de overheden de fiscale steunpakketten langzaam weer zouden afbouwen. Daarnaast wezen zij ook op het belang van het monetaire beleid van de overheid, het beleggerssentiment en overheidsmaatregelen om bedrijfsfaillissementen tot een minimum te beperken. Ook belangrijke elementen in de voorspelling zijn de handelsspanningen tussen de VS en China, of het belang van een vermindering van de onzekerheid over het handelsbeleid. Dat moet het herstel van de wereldeconomie stimuleren.

Gezien het belang van grensoverschrijdende handelsbetrekkingen voor de wereldeconomie hebben wij politiek strateeg John Hulsman uitgenodigd voor onze webinar. Hij besprak er samen met Lesley Batchelor, een specialist inzake zakelijke export, en Gorden Cessford, een expert in handelsrisico’s, op welke manieren handelsbetrekkingen en tarieven de wereldhandel beïnvloeden.

Uit het live webinar met ons expertenpanel hebben we de belangrijkste punten overzichtelijk samengevat in onderstaande whitepaper.

De hoofdthema’s van deze whitepaper zijn:

 • Tarieven en handelsmogelijkheden onder Biden
  Hoe zien de mondiale betrekkingen eruit onder het presidentschap van Biden? Houden de handelsspanningen tussen de VS en China aan?

 • Covid-19 handelsoorlogen om vaccins
  De EU, de VS en India overwegen om de export van vaccins te verbieden. Wat betekent dit voor de distributie van vaccins?

 • Slaat het nieuwe hoofd van de WTO een nieuwe richting in?
  Ngozi Okonjo-Iweala is de nieuwe directeur-generaal van de WTO. Wat kunnen we van haar leiderschap verwachten?

 • Regionale benaderingen van handelsbetrekkingen en tarieven
  Wat zijn de fundamentele kwesties en eventuele parallellen waarmee bedrijven in verschillende regio’s worden geconfronteerd?

 • Wereldwijd protectionisme: waar moeten we op letten?
  Wat is de top drie aan speerpunten met betrekking tot handelsbetrekkingen en tarieven waarvan bedrijven zich bewust moeten zijn?

 • Politieke risico’s versus kansen
  Hoe kunnen bedrijven strategieën ontwikkelen om politieke risico’s te beheren en tot een minimum te beperken?

Download hier de whitepaper

 

Liesbet Suykens
Liesbet Suykens

Senior Account Executive