In de vorige Atradius Economic Outlook, gepubliceerd in juli, voorspelden onze economen een zachte landing voor de economie. Deze keer waarschuwen ze ons om 'onze veiligheidsgordels vast te maken '.
Oké, ze voorspellen dus niet echt een ramp. Ze verwachten nog steeds dat de zachte landing zal plaatsvinden en wijzen op indicatoren zoals dalende inflatiecijfers en positieve consumentenbestedingen om hun voorspellingen te ondersteunen.
Waarom dan die gordelwaarschuwing? Wereldwijd zijn onze economen voorzichtig over hoe de regering Trump eruit zal gaan zien. Dichter bij huis zijn de Belgische overheidsschulden torenhoog.
Enerzijds is het economisch profiel van België niet al te slecht. De reële groei van het BBP zal naar verwachting Frankrijk, Duitsland en Nederland voorbijstreven. En hoewel onze economie enigszins wordt afgeremd door de zwakke vraag in de woningbouw, ligt ze nog steeds boven het gemiddelde van de eurozone.
Aan de andere kant neemt België een positie in die in totaal door slechts vijf EU-lidstaten wordt ingenomen, die met een schuldratio van meer dan 100%. Volgens onze economen zullen België, Griekenland, Spanje, Frankrijk en Italië waarschijnlijk nog steeds een schuldquote van meer dan 100% van het BBP hebben aan het einde van de prognoseperiode in 2026.
Echter is België, samen met Spanje, de 'minst slechte' van deze vijf. De voorspelde overheidsschuld voor 2026 is 107% van het BBP, aanzienlijk lager dan Griekenland, waar de voorspelling 186% is, en Italië, 154%. Aan de andere kant van het spectrum in de eurozone bevinden zich Denemarken, met een verwachte bruto overheidsschuld van 30% in 2026 en Ierland met slechts 24%.
Wat moet België doen om te groeien en een hoge levensstandaard te bevorderen? Volgens de OESO zou onze economie baat hebben bij een verlaging van de overheidsuitgaven, een toename van het aantal tewerkgestelden en het aanboren van de nog aanwezige potentiële groei in onze KMO's.
Of dit zal gebeuren valt nog te bezien.
Op wereldschaal is het grootste verhaal dat de inflatie afneemt richting de doelen die door de meeste centrale banken werden gesteld en wel in zo'n tempo dat het onwaarschijnlijk is dat het een nieuwe recessie zal uitlokken.
De handelsgroei blijft bescheiden, vooral in Europa waar deze als “zwak” kan worden omschreven. De belangrijkste drijvende kracht achter de wereldwijde groei blijft Azië, in het bijzonder de opkomende economieën (zij het gematigd naar recente lokale maatstaven), en de Amerikaanse economie die ook groei vertoont.
De presidentiële inauguratie van Donald Trump zal eind januari 2025 plaatsvinden. Daarna zouden we een beter idee moeten krijgen of sommige van de plannen die hij tijdens zijn campagne promootte, zoals tarieven van 60% op import uit China en 20% uit de rest van de wereld, zullen worden uitgevoerd.
De meeste commentatoren, waaronder ons eigen team van economen, geloven dat deze beloften zullen worden afgezwakt. Ze zijn er vrij zeker van dat er nog steeds tarieven zullen worden geheven, maar deze zullen waarschijnlijk lager zijn dan de vooropgestelde 60% die tijdens de verkiezingscampagne werd genoemd en zullen waarschijnlijk enkel gericht zijn op specifieke sectoren (zoals staal en auto's).
Bovendien zal het tijd kosten vooraleer de tarieven worden geïmplementeerd en finaal effect sorteren. Met dit in gedachten is het onwaarschijnlijk dat we de effecten van beleidswijzigingen voor 2026 zullen voelen. Veel bedrijven nemen echter maatregelen om het risico te verkleinen door de handel te 'vervroegen' in een poging om deals (en leveringen) af te ronden vooraleer de tarieven verder worden verhoogd.
Naast het beleid van een nieuwe Amerikaanse regering zijn er andere geopolitieke kwesties die ons veder kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere de oorlog in Oekraïne en conflicten in het Midden-Oosten, die beide een invloed kunnen hebben op de brandstofprijzen en dus ook op de wereldeconomie.
De Atradius Economic Outlook: Fasten your seatbelts geeft een overzicht van het mondiale economische beeld en wijst op de dalende inflatie als een belangrijk gebied dat een positieve invloed heeft op de wereldeconomie. Het beschrijft de verschillende groeisnelheden in geavanceerde en zich ontwikkelende economieën en schetst de belangrijkste factoren die van invloed kunnen zijn op de verschillende resultaten voor de belangrijkste economieën in de wereld.